Titiyo återvinner allt som går

Tuffa gotlänningar har gjort Titiyo till en flitig sopsorterare och återvinnare.


Vägen till att bli ”en som återvinner allt” har gått via Gotland. Titiyo och hennes kille har ett hus där, på Bungenäs nära Fårösund. Huset är modernt, byggt av delvis återvunnet material. ”För kan man välja material som är miljömässigt bra så är det ju bara att göra det”, som hon säger.

Av lokalbefolkningen fick de höra att om de slarvade med återvinningen skulle de få skäll och böter från de som har hand om sophanteringen. Titiyo och sambon tog varningen på allvar.

– Då skärper man ju sig verkligen. Innan vi byggde hus på Gotland så återvann jag också, men inte lika mycket. Men nu återvinner vi också smågrejer, allt som går. Förut åkte en del i soppåsen automatiskt, men inte längre.

Ger bort till Myrorna

Titiyo älskar att slänga och rensa bort. Kläder och prylar hon inte använder skänker hon glatt till Myrorna och andra behövande. Men även hon tycker att återvinningen är påfrestande ibland.

– Tunga grejer är jobbigast. Och sånt som man vill skölja ur ordentligt, typ sardinburkar. Men det är bara att göra, hur sugen man än är att bara skicka ned den i soppåsen.

Sopsortering i trappen

Till vardags bor Titiyo i en hyresrätt i Stockholm. Närmsta återvinningsstation är några kvarter bort. Titiyo tror att folk struntar i att gå till återvinningsstationen om den är för långt bort. Att lathet får människor att låta bli att återvinna. Men också bristen på bra utrymmen för förvaring av förpackningar och tidningar hemma.

– Vi har olika väskor utanför ytterdörren för vår återvinning; glasburkar- och flaskor, plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och tidningar. Vi bor högst upp och ingen annan störs direkt av det. Sen när en väska är full är det bara att ta den till återvinningsstationen. Men var gör man av alla förpackningar och tidningar om man bor i en etta eller tvåa och inte kan ha det utanför dörren? Jag hoppas det kommer lite fler smarta förvaringssystem.

– När jag nu ser folk som inte recyclar, då brukar jag lyfta på ögonbrynen. ”Jaha, ni gör sådär.” Jag tänker att de är omedvetna, men de känns omoderna. Det känns omodernt att inte recycla.

 

Läs en längre version av intervjun med Titiyo och lyssna på en ny version av Talking to the Man in the Moon på FTI:s hemsida.Senast uppdaterad: 2017-09-06