Kosmetikinsamling succé

Stockholmarna uppskattar att kunna göra sig av med gammalt nagellack, hårspray och annat i butik.

Hittills har ett ton kosmetikavfall samlats in i butiker. Nagellack, hårborttagningsmedel, hår- och brynfärg, parfym och sprayburkar har därmed kunnat tas omhand på ett säkert sätt.

Det är ett samarbete mellan Stockholm Vatten och Avfall och skönhetskedjan Kicks som gjorts den smidiga insamlingen möjlig. Innan samarbetet har förbrukade skönhetsprodukter kunnat lämnas till en miljöstation den mobila miljöstationen eller återvinningscentral.

– Det känns bra att fler får upp ögonen för att mycket av det som finns i badrumsskåpet räknas som farligt avfall och ska lämnas in. Det här samarbetet gör det enklare, särskilt för dem som inte har bil, säger Peter Nyström, enhetschef Stockholm Vatten och Avfall.

Kicks tar emot kosmetiskt avfall från alla varumärken oberoende av var produkterna är köpta. Sedan hämtas dessa av Stockholm Vatten och Avfall som tar hand om dem på ett miljömedvetet sätt.

Kicks-butiker som tar emot kosmetiskt avfall är: Mood-gallerian, Gallerian, Hornstull, Ringen, Fältöversten, Fleminggatan, Globen, Högdalen, Kista, Farsta, Skärholmen och Vällingby. Insamlingen är en pilot som inledningsvis genomförs i Stockholm.