Förpackningar

Förpackningar innehåller värdefullt material. Så här lämnar du dem till återvinning så att de återvinns till nya produkter.


Alla förpackningar kan lämnas till återvinningsstationer som finns placerade på allmänna platser runt om i landet. Om du bor i en fastighet med egen insamling lämnar du dem där. Hos Förpacknings- och Tidningsinsamlingen hittar du adresser till återvinningsstationerna. Där kan du också se vilka förpackningar du kan lämna på vilken station, samt se uppgift om när en återvinningsstation töms och städas. På många av kommunernas bemannade återvinningscentraler står också insamlingsbehållare förpackningar.

Rengör

Töm och skölj ur dina förpackningar om det behövs och låt dem bli dropptorra. Den maskinella sorteringen utgår ofta på vikt. Därför är det viktigt att de är tömda. Förpackningarna kan ha en lång väg till återvinningsstationen och det är därför bra att det inte finns matrester och liknande som luktar illa och är ohygieniskt. 

Separera

Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. En glasburk med metallock är enkelt att ta isär, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.

Underlätta återvinningen

Böj in vassa lock på konservburken och platta gärna till. Se till att sprayburkar/-flaskor är helt tömda både på innehåll och drivgas, annars lämnas de som farligt avfall. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar det mindre plats både under diskbänken och på återvinningsstationen. Låt olika förpackningar av plast och metall ligga separerade från varandra i respektive behållare. De sorteras maskinellt innan det är dags för återvinning.

Sortera

Ett enkelt och utrymmesbesparande sätt att källsortera är att samla alla förpackningarna i samma kasse. Sedan sorterar du vid återvinningsstationen och lägger rätt förpackning i rätt behållare.  

Bara förpackningar och tidningar på en återvinningsstation

Matrester, bildelar eller gamla möbler är exempel på avfall som felaktigt lämnas och bidrar till nedskräpning. Om du är osäker kan du läsa mer om det en förpackning eller inte.

Tips om plastpåsar med aluminiumfolie

Ibland har plastpåsar en folie av metall på insidan. Då kan det vara svårt att avgöra vilket material den består mest av. Prova med att knyckla ihop den. Om den vecklar ut sig igen är den mest av plast. Om den förblir hopknycklad är den mest av metall.Senast uppdaterad: 2017-02-13