Magnus återvinner Magnus

”Att tänka på miljön är också att tänka på sig själv.”


Om du frågat Magnus Carlson om hans återvinningsvanor för tio år sedan hade svaret blivit att han återvinner batterier och pantburkar. Idag är han en nitisk återvinnare som ser till att minsta skruvkork hamnar i källsorteringen. Han åker tåg på turnéerna, handlar miljövänligt och ber om kranvatten istället för flaskvatten på spelningarna. Då, för tio år sedan, hade han precis släppt singeln The Burden, tillsammans med Weeping Willows. Nu återvinner han till och med den. Hur gick det här till?

Det korta svaret är: Magnus Carlson blev pappa.

År 2008 föddes äldsta dottern Ella och Magnus insåg plötsligt att världen inte tar slut med honom själv. Han ville städa upp efter sig, berättar han. Och ta reda på fakta. Intresset för miljön växte allt mer.

– Jag är inte kunnigare än de flesta andra, men jag är förälder och har börjat oroa mig, så jag vill veta mer, förklarar han.

Magnus har numera två barn, som ofta följer med till återvinningsstationen. De frågar vilka förpackningar som ska vart och han visar och förklarar. Återvinningen blir en gemensam aktivitet, en lek. Eftersom källsortering och återvinning är nödvändigt så gäller det att hitta ett sätt att göra det roligt, menar han. Som att ta med barnen.

Bra motion…

Familjen bor i en villa i Stockholm och återvinningsstationen ligger en bit bort. Magnus väljer att se det positivt – att släpa tunga kassar ger bra motion, vilket passar en träningshatande artist utmärkt. Men en sak stör honom enormt:

– För guds skull, om ni har tagit grejerna till en återvinningsstation, lägg då sakerna rätt!

Magnus och hans familj återvinner så mycket de kan, i princip allt. När de för en tid sen skaffade kompost och började återvinna mat insåg de hur mycket de faktiskt kastar – och hur lite det blir kvar i hushållssoporna när man är en nitisk återvinnare.

– Om du återvinner förpackningar av metall, plast, glas, papp och även mat, då återstår det inte så mycket annat och det är ju skitskönt.

För mycket slit och släng

Engagemanget stannar förstås inte under diskbänken. Magnus älskar mode och hans garderob är viktig för honom. Hans fru jobbar dessutom i modebranschen. Men han tycker att det slit-och-slängs för mycket i Sverige och vill inte vara en del av det. Därför köper han så lite kläder som möjligt. De kläder han har använder han i tio-femton år, vilket funkar även för en modeintresserad artist, eftersom han, som han själv säger, har en tidlös stil. Plagg som till slut rensas bort och urvuxna barnkläder skänker de till Stadsmissionen. Sånt som inte går att laga blir torktrasor. Men någon ”världsförbättrartyp” ser han sig inte alls som.

– Jag är bara en vanlig lat medborgare, men jag vill inte ge mina barn en värdelös värld att leva i, i framtiden.

Magnus tycker att alla måste agera för planetens bästa, oavsett vem man är och vad eller vem man bryr sig om.

– Att tänka på miljön är också att tänka på sig själv. Om man är en egoist så är ändå miljöfrågan för dig. För mig är miljöfrågan en medmänsklig och solidarisk tanke på andra människor, men för en egoist är det också en viktig fråga. Framtiden är allas, så frågan gäller alla. Ingen människa kan köpa sig fri.

Magnus valde att uppmärksamma miljöproblemen i Östersjön under ”sin dag” i tv-programmet Så Mycket Bättre. Programmet spelades in på Gotland, i Östersjön, så det föll sig naturligt. Magnus ville själv veta mer om problemen och samtidigt ge andra chans att komma till insikt.

– Allt det här handlar ju om att skaffa sig kunskap. Och för att få kunskap måste man först bli medveten om att det finns ett problem, och det är ju där jag är.

Hans tilltag att göra tv-underhållning av miljöproblem blev uppskattat. Tusentals människor hörde av sig och aldrig tidigare i programmets historia hade ett inslag fått så många positiva reaktioner.

Musikalisk hållbarhet

Magnus har med sig hållbarhetstanken även när han går in i studion. Han vill göra musik som inte bara är the flavour of the day, som känns gammal tre år senare. Som musikaliskt hållbarhetsexemel är därmed Weeping Willows-låten The Burden från 2007 perfekt. Låten han nu har återvunnit.

– Jag valde the Burden för att det var en singel med Weeping Willows för tio år sen som aldrig var nån hit då, men har blivit det med tiden. Den har bevisat att den håller i längden, alltså är hållbar.

Den nya, återvunna versionen av the Burden är inspelad helt akustiskt tillsammans med Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall. Det är stråkar och piano, tidlösa instrument som stämmer överens med Magnus tankar om hållbar musik.

– Jag är en vanlig snubbe som bor i Stockholm och flyger ibland, men jag har börjat tänka och förändra. Jag återvinner allt jag kan, jag köper sån mat som är bättre ur miljösynpunkt. Små förändringar. Jag har ingen bil. Det är ganska lätt. Plus att man känner att man gör något bra för sina barns framtid och då mår man ju bra. Man blir glad. Dessutom tror jag att om man bryr sig om miljön så medför det att man bryr sig om sina medmänniskor; man blir en snällare människa. Det är bra på alla sätt, säger Magnus.

Läs en längre version av intervjun med Magnus Carlsson och lyssna på en ny version av The Burden på FTI:s hemsida. Senast uppdaterad: 2018-03-12