Ingen mikroplast i kosmetika

Från den 1 juli 2018 är det inte längre tillåtet att använda mikroplaster i avsköljbar kosmetika, som tandkräm, kroppsscrub, ansiktspeeling, duschtvål, schampo och balsam.

Från den 1 juli 2018 är det inte längre tillåtet att använda mikroplaster i avsköljbar kosmetika, som tandkräm, kroppsscrub, ansiktspeeling, duschtvål, schampo och balsam. Regeringen beskriver detta som ett sätt att angripa såväl effekter som källor till ett av de största globala miljöproblemen – plast i haven.

– Det är helt onödigt att tillsätta mikroplast i avsköljbar kosmetika. Visserligen är det långt ifrån den största källan till plast i havet, men det är en lågt hängande frukt och förbudet är ett nödvändigt steg mot att minska mikroplasterna i våra vatten, säger miljöminister Karolina Skog.

Från den 1 mars 2018 har kommuner – enskilt eller tillsammans – kunnat ansöka om bidrag för strandstädning hos Naturvårdsverket och få hjälp med upp till 90 procent av kostnaderna. 17 miljoner kronor är avsatt för detta under perioden 2018-2020.