Ljuskoppen ska till kommunen

Värmeljusens koppar räknas inte längre som förpackningar. Därför ska de inte heller lämnas tillsammans med konservburkar och aluminiumformar till återvinningsstationen. Istället ska de lämnas till kommunens insamling.

Bakom ändringen ligger ett förtydligande från EU om vad som ska anses vara en förpackning.

– Svenska konsumenter är duktiga på återvinning generellt och många sorterar gärna ut och återvinner värmeljuskoppen. Därför är förtydligandet från EU och den konsekvens detta kan komma få, något som vi verkligen beklagar, säger Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

– Jag har full förståelse för att beslutet, som ligger helt utanför vår kontroll, uppfattas som obegripligt för alla som liksom oss är miljömedvetna. Trots det måste vi gå ut med uppmaningen att inte lägga uttjänta värmeljuskoppar i våra behållare. Om hushållen fortsätter lämna dem till där kommer kostnaden för återvinningen leda till högre pris för de varor där producentansvaret fortfarande gäller, vilket är helt orimligt, säger Kent Carlsson, vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.