Sortera och återvinn

Batterier

Batterier

Batterier kan innehålla kvicksilver, kadmium och bly - ämnen som orsakar stor skada om de kommer ut i naturen.

Batteri

Lösa småbatterier används i till exempel ficklampor, klockor, fjärrkontroller eller kameror. Inbyggda batterier finns bland annat i eltandborstar, datorer, leksaker eller verktyg.

Lösa småbatterier lämnas i batteriholk eller liknande behållare. Produkter med inbyggda batterier lämnas tillsammans med annat elavfall, oftast på kommunens återvinningscentral. Bilbatterier lämnas på kommunens återvinningscentral eller liknande eller till dem som säljer bilbatterier.

Tänk på att många av de saker som rör sig, blinkar eller låter drivs med batteri - även om det inte syns.

Grundkurs i batterikunskap

Finns det uppladdningsbara alkaliska batterier? Vad är det för batteri i en gräsklippare? Och vad spelar det för roll om det ligger lite gamla batterier hemma i byrålådan och samlar damm? Nedan har vi samlat allt du velat veta om batterier men inte vågat fråga.

Engångsbatterier och uppladdningsbara

Vi tar det från början. Man brukar dela in batterier i två olika grupper. Engångsvarianten är de ”vanliga”, lösa, batterierna du sätter i och tar ur ficklampor, fjärrkontroller, väckarklockor eller leksaker. När de är slut ska till batteriholken. 

De uppladdningsbara batterierna är de som sitter i din smartphone, surfplatta, eltandborste, borrmaskin eller kamera, till exempel. Alla prylar som går att ladda upp, helt enkelt. När batteriet inte går att ladda längre (japp, till slut händer det) räknas hela prylen som elavfall och ska alltså lämnas in i en miljöstuga eller på ÅVC.

Men vad finns det då för olika slags batterier?

ALKALISKA BATTERIER – VÅRA VANLIGASTE

Alkaliska batterier (som har ersatt de gamla brunstensbatterierna) är de vanliga engångsbatterierna du sätter i till exempel brandvarnare, fjärrkontroller och leksaker. De kan vara runda, fyrkantiga eller stavformade, men har alla gemensamt att de inte går att ladda upp igen. Sedan 2009 återvinner man alla alkaliska batterier, framför allt metallhöljet runt om. Innehållet (som består av kol) kallar man för ”den svarta massan”. Just nu forskar man mycket på hur man ska återvinna det. Tills att man löst det, tar man hand om innehållet och förvarar det på ett säkert sätt.

LITIUMBATTERIERNA – DE MODERNA BATTERIERNA

Då går vi vidare till litiumbatterierna. Är du väldigt intresserad av batterier kan vi berätta att det finns flera slags litiumbatterier, men det är framförallt tre typer man stöter på i vardagen. Och som om det inte var krångligt nog, kan de delas in i två grupper.
Den första gruppen heter primärlitiumbatterier och går inte att ladda upp. De är väldigt små och ovanliga och finns i klockor, datorer och leksaker. Eftersom de är så små är de ganska svåra att återvinna. Därför gör man ny energi av dem istället.
Den andra gruppen litiumbatterier (som består av litium-jon och litium-polymer om man vill glänsa) sitter i moderna laptops, telefoner, spel, kameror – ja, det mesta som är kul och trådlöst. Det är den bästa batteritypen på marknaden idag, både när det gäller kraft och miljö. Hela 90 procent av de vanligaste litiumbatterierna går att återvinna.

BLYBATTERIER – STORA OCH TUNGA

Vanligast i bilar, men blybatterier finns också i en del trädgårdsredskap och mopeder. Bly är en giftig tungmetall, och därför är det extra viktigt att du återvinner dina stora batterier. Då kan man kan ta hand om blyet på ett säkert sätt.
Blybatterier lämnar du på ÅVC. Bilbatterier (som också innehåller frätande syra) kan du också lämna in på macken i samband med att du ska byta batteri. Och, det fina i kråksången är att upp till 98 procent av innehållet ett bilbatteri går att använda igen. Till nya batterier och som energi!

KVICKSILVERBATTERIER – MILJÖMARODÖRERNA

Batterier med tungmetallen kvicksilver finns framför allt i vissa knappcellsbatterier. De är runda och små och kan sitta i allt från klockor till sjungande tårtljus och fjärrkontroller. Kvicksilver är så giftigt att svenska myndigheter har bestämt att kvicksilverbatterier ska fasas ut från batterimarknaden. När du återvinner dina kvicksilverbatterier sorteras tungmetallen ut och förvaras så att den inte kommer ut i naturen igen. Därför är det extra viktigt att du återvinner dina knappcellsbatterier.
P.S. Många nya knappcellsbatterier innehåller inte kvicksilver. Men för att vara på den säkra sidan, kan du ju ändå ta för vana att gå ännu lite snabbare till återvinningen med prylar som innehåller de små och runda varianterna!

KADMIUMBATTERIER – MILJÖBOVAR I KLASS MED KVICKSILVERBATTERIER

Kadmiumbatterier (eller nickelkadmiumbatterier som de också heter) innehåller den farliga tungmetallen kadmium. Som tur är, är de ovanliga idag. Det beror på att man har lagt på en miljöskatt på kadmiumbatterier, vilket gör dem dyrare för tillverkare att montera in i sina prylar än andra mer miljövänliga batterityper. En annan anledning är att det har kommit kraftfullare batterier på marknaden. Ett exempel är litiumbatterier.
MEN: kadmiumbatterier kan ändå dyka upp i äldre prylar, till exempel gamla datorer, telefoner och verktyg. Ytterligare en anledning att ta med dig din gamla tegelstensmobil till ÅVC eller miljöstugan alltså.
P.S. Det är kadmiumbatterierna som gett upphov till myten om att man alltid måste ladda ur sitt batteri innan man laddar upp det igen. Men moderna batterier (till exempel de som sitter i din smartphone) kan du ladda när som helst utan att det sliter på batteriet!

EFTERFÖLJARNA NICKELMETALLHYDRID

När man slutade använda kadmiumbatterier kom en ersättare som heter nickelmetallhydridbatterier. Dem känner du kanske mest igen som de stavformade batterierna som ser ut som vanliga alkaliska batterier, men som du kan sätta i en laddare.
Nickelmetallhydridbatterier innehåller inga tungmetaller, men de ska så klart också raka vägen till holken eller ÅVC när de inte går att ladda igen. De är nämligen återvinningsbara till upp till 90 procent.

Senast uppdaterad: 2023-08-21