Sortera och återvinn

Forpackningar

Pappersförpackningar

Pappersförpackningar kan bli nya pappersförpackningar, men bara om du lämnar dem till återvinning.

Pappersförpackningar

Exempel på pappersförpackningar är pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo, möbler, omslagspapper med mera.

Lämna dina pappersförpackningar på en återvinningsstation. Du hittar din närmaste återvinningsstation här. Där kan du också se vilka förpackningar du kan lämna på vilken station, samt se uppgift om när en återvinningsstation töms och städas.

Om det finns insamling för pappersförpackningar vid eller i din fastighet kan du lämna dem där. På många av kommunernas bemannade återvinningscentraler står också insamlingsbehållare för återvinning av förpackningar.

Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning. Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. Det innebär att du som konsument också kan låta plastkorken sitta kvar på pappersförpackningen när den lämnas till återvinning. Korken sorteras bort från pappret under återvinningsprocessen. 

Tänk på att tidningar, kataloger och liknande ska läggas i behållaren för tidningar och returpapper. Kuvert ska läggas i restavfall.

Se hur återvinningen av papper går till

Undrar du vad som händer med din pappersförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen får du kika in på återvinningsanläggningen!

 

Senast uppdaterad: 2024-04-19