Minska ditt avfall

Välj flergångslåda för hämtmat och flergångsmugg för kaffet

Matlaada

Ta med en flergångslåda nästa gång du köper hämtmat och köp kaffet i en flergångsmugg. Då gör du en viktig insats för att minska nedskräpning och klimatpåverkan.

Köp hämtmat i egen flergångslåda istället för engångsförpackning två gånger i veckan under ett år. Och ta med en egen mugg när du köper hämtkaffe på stan. Då minskar du avfallet med 6,6 kg och klimatpåverkan med 13,7 CO2e -varje år!

Alltid redo!

Med en flergångslåda, gärna ihopfällbar, i väskan är du alltid redo att handla din mat engångsfritt eller ta med resterna när du äter på restaurang och inte orkar äta upp. Komplettera gärna med spork (en kombinerad sked, gaffel och kniv) och kanske ett flergångssugrör.

Är det verkligen tillåtet att köpa mat i egen låda?

Varje restaurang och butik bestämmer hur de vill göra. Enligt livsmedelslagen har du rätt att köpa mat i förpackningar som du själv tar med.

Stopp för många engångsartiklar 2021

Engångstallrikar, engångsbestick och engångssugrör i plast samt engångslådor i frigolit kommer att förbjudas inom EU från 2021.

Visste du att...

... en tredjedel av allt avfall från hushåll utgörs av förpackningar? Mängden ökar i takt med att vi äter och dricker allt mer på språng.

... det används mellan en halv miljard och en miljard engångsmuggar i Sverige varje år?

... en mycket stor del av allt plast- och pappersskräp i våra städer består av muggar, mat-och dryckesförpackningar?

... pappmuggar har en plastbeläggning på insidan som inte återvinns?

... flera butiker och kaféer lämnar rabatt när du köper kaffe eller te i din egen mugg?

 

Beräkningen baseras på att man köper takeaway två gånger per vecka i 45 veckor och väljer att använda flergångslåda för hämtmaten.

Senast uppdaterad: 2023-08-09