Svenskarna slänger mycket mat i onödan. Spara pengar och miljö med några enkla knep.
I genomsnitt slänger varje svensk 15 kilo fullt ätbar mat i soporna varje år.
I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i soppåsen. Matsvinn är mat som går bra att äta men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp - och kastas. Matsvinn uppstår överallt där mat hanteras, men allra mest slängs i hushållen. Med fyra grader i kylen kan din matlåda hålla upp till en vecka, ibland ännu längre. Släng inte dina matrester innan du tittat, luktat och smakat.
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt, inte minst med tanke på klimatförändringarna. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
• Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
• Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
• Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
• Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
• För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 5000-6000 kronor per år.
Källa: Livsmedelsverket
Det finns alltså flera skäl till att minska matsvinnet – det onödiga matavfallet. Här är några tips att börja med:
Senast uppdaterad: 2025-11-14