Minska ditt avfall

Minska matsvinnet

Svenskarna slänger mycket mat i onödan. Spara pengar och miljö med några enkla knep.

I genomsnitt slänger varje svensk 15 kilo fullt ätbar mat i soporna varje år. 

I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i soppåsen. Matsvinn är mat som går bra att äta men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp - och kastas. Matsvinn uppstår överallt där mat hanteras, men allra mest slängs i hushållen. Med fyra grader i kylen kan din matlåda hålla upp till en vecka, ibland ännu längre. Släng inte dina matrester innan du tittat, luktat och smakat. 

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt, inte minst med tanke på klimatförändringarna. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Hur mycket slängs?

• Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

• Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

• Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.

• Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).

• För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 5000-6000 kronor per år.

Källa: Livsmedelsverket

Det finns alltså flera skäl till att minska matsvinnet – det onödiga matavfallet. Här är några tips att börja med:

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller särskilda kostråd.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
  • Förvara maten rätt: 
    • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är 4-5 °C.
    • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
    • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.

Senast uppdaterad: 2025-11-14