2022-07-15

Fynda på auktion i sommar

Reiseuhu Qf9juytyl8e Unsplash

Att gå på auktion är ett populärt sommarnöje. På somrarna exploderar intresset, och utbudet av bond- och sommarauktioner är stort över hela Sverige. Men hur fungerar det egentligen på auktion? Och vad bör man tänka på innan man börjar bjuda? Vi reder ut begreppen så du kan fynda tryggt i sommar.

Auktioner har funnits sedan urminnes tider. Förr var de lokala auktionerna ett familjenöje där man möttes och umgicks, och hade man tur gick man hem med ett och annat fynd också. Idag har auktionernas betydelse förändrats, men det är fortfarande drömmen om ett klipp som lockar många, oavsett om man budar på nätet eller på plats. Om du är på plats på en auktion kan det vara bra att känna till att i början av auktionen brukar det vara lite lägre priser, då många köpare avvaktar lite för att känna publiken på pulsen innan de startar buda.

Gemensamt för alla auktioner är några grundläggande saker. Saker som kan vara bra att känna till om du ska ut och fynda i sommar.

Visning:

Alla auktioner har en visning. På visningen kan du i lugn och ro titta på sakerna, och kolla så prylen motsvarar det skick du förväntar dig. Vad många inte känner till är att man alltid köper saken i visat skick och inte har någon returrätt, om inte annat har avtalats. Så ta för vana att gå tidigt på visningen, då kan du ställa frågor till auktionsförrättaren och ta reda på vad som gäller på just denna auktionen.

Budgivning:

Många tycker det är lite nervöst med budgivningen, som nybörjare vet man inte riktigt hur det går till. Men det lär man sig snabbt! När du hittat din drömpryl är det bra att sätta upp ett maxbud för sig själv. För när auktionen väl drar i gång är det lätt att ryckas med i budgivningen, man vill ju vinna prylen! Och har man ingen budstrategi kan det bli dyrköpt.

Om du tänker handla mycket på en auktion kan det vara fiffigt att skaffa ett sk kundnummer innan auktionen startar, då kan du betala alla dina saker på en gång när auktionen är avslutad. Skulle du inte ha möjlighet att närvara vid själva auktionen kan man nästan alltid lämna ett skriftligt bud, då sköter auktionsfirman budgivningen åt dig. Och blir ditt bud vinnande hämtar du sakerna, och betalar, vid ett senare tillfälle.

Avgifter:

På nästan alla auktioner tillkommer det en slagavgift/köparprovision. Det är den avgift som auktionsförrättaren tar ut för att arrangera auktionen. Avgiften varierar hos nästan alla auktionshus, men räkna med att det tillkommer ca 25% i inropsavgift på ditt bud. Köper du konst kan det även tillkomma 5% konstnärsavgift. Så innan du börjar buda, ta för vana att kolla köpvillkoren. I villkoren framgår vilka regler som gäller på just den auktionen som du är på.

2024-03-25

Släng inte dina äggskal i påsk, anledningarna är många

Det sägs att vi i Sverige, i runda slängar, äter 70 miljoner ägg under påskveckan och näst intill alltid kastar vi ä…

Läs mer

2024-03-22

Agera och släck ner under Earth Hour.

På söndag den 23 mars kl. 20.30-21.30 släcker vi ner och sänder en signal till alla makthavare att det är dags att g…

Läs mer

2024-03-20

Sexleksak och humor i kampanj för återvinning

I en innovativ kampanj för att främja återvinning och öka kunskapen om plast har filmerna om "Styrbjörn", en överlig…

Läs mer

2024-03-14

Odla i förpackning

Våren närmar sig och det är dags att böja planera inför säsongens odling. Varför inte använda sånt som antagligen re…

Läs mer

2024-03-13

Känner du till den nya lagen?

Var tredje svensk känner inte till att det är obligatorisk matavfallsinsamling, från den 1 januari i år. Det betyder…

Läs mer

2024-02-21

Så får du matavfallspåsen att hålla bättre

Nyligen infördes en lag som kräver att matavfall ska sorteras separat, och vissa kommuner har just börjat med detta.…

Läs mer