2020-08-07

Lita på dina sinnen och minska matsvinnet!

Agg 1200X628

Idag slängs stora mängder mat för att vi litar mer på en datummärkning än på våra egna sinnen. Det är ett beteende vi alla borde förändra för att minska ett helt onödigt matsvinn.

All mat som säljs förpackad i Sverige måste, med vissa undantag som till exempel grönsaker, vara märkt med ett bäst före datum, eller med sista förbrukningsdag. De två märkningarna är egentligen en garanti från producenten att produkten är säker, och håller full kvalitet, till det utmärkta datumet. Men ofta är hållbarheten på livsmedel betydligt längre.

Har maten bara förvarats på rätt sätt och förpackningen är obruten, är det ingen fara att äta produkten efter utgången av bäst före datumet. För att avgöra om en produkt är ok att äta, trots att bäst före datumet har passerat, använd dina sinnen och sunt förnuft. Ser maten och drycken, fräsch ut? Luktar den ok? Då kan du smaka lite. Smakar produkten bra är det helt ok att använda den. Detta gäller produkter med märkningen bäst före. I Danmark använder man märkningen “Minst hållbar till / Bäst före”. Det finns en intressant psykologisk skillnad i märkningarna mellan länderna som gör att dansken drar sig för att slänga mat i lika stor grad. Danskarna är uppfostrade att lita mer på sina sinnen än enbart en datummärkning.

Är din produkt däremot märkt med sista förbrukningsdag, ska du inte chansa. Märkningen sista förbrukningsdag används när produkten innehåller extra känsliga livsmedel där produkten kan bli påverkad av bakterier som vi inte ser eller känner när vi smakar, och som kan göra produkten hälsoskadlig att äta efter ett visst datum. Så har du produkter hemma som är märkta med sista förbrukningsdag, och datumet har passerat ska du alltid ta det säkra före det osäkra och slänga dem. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel.

Kan man göra något för att förlänga hållbarheten på maten själv? Absolut. Förvara den rätt. Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar. Och om du sänker temperaturen i din kyl till runt fyra grader kommer livsmedel som mejerivaror och grönsaker garanterat hålla längre. Visste du att när livsmedelsproducenterna transporterar och lagerhåller livsmedel försöker de hålla en konstant kyltemperatur på 2-4 grader genom hela kylkedjan. Så ta rygg på proffsen och håll koll på temperaturen i din kyl!

2025-10-28

Hitta närmaste återvinningscentral

Sopor.nu växer med en ny tjänst som gör det lättare att hitta närmaste återvinningscentral.

Läs mer

2025-10-14

Fokus på kritiska råvaror under årets International E-Waste Day

International E-Waste Day uppmärksammas den 14 oktober varje år, en dag för att öka medvetenheten om den växande män…

Läs mer

2025-10-01

Från 1 oktober ska du slänga trasiga strumpor i soppåsen

Från 1 oktober 2025 gäller nya regler för hur du ska sortera textilier. Det här är det viktigaste du behöver veta.

Läs mer

2025-09-29

15 kilo ätbar mat per person hamnar i soporna – varje år

Idag, 29 september, är det den Internationella matsvinnsdagen, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma och bekäm…

Läs mer

2025-09-17

Sverige laddar för rekord i skräpplockning – över 130 000 redan anmälda

Den 21 september är det dags för Hela Sverige plockar skräp 2025 – dagen då vi visar att vi är många som tycker att…

Läs mer

2025-09-02

Höjd pant ska bidra till fler pantade förpackningar

För att öka mängden pantade förpackningar höjdes panten den 1 september 2025. För burkar och små flaskor höjs nu pan…

Läs mer