Trendskifte – alltfler väljer second hand-mode

Augusti brukar betyda modevecka med kollektioner som skapar köpsug efter nyproducerade plagg. Men i år ställs modeveckan in och 2019 präglas istället av ett tydligt trendskifte där intresset för att handla kläder second hand, pådrivet av klimatångest över överfulla garderober, nu slagit igenom i de breda lagren. I en färsk undersökning från Demoskop svarar hälften av svenskarna att de inte använder stora delar av sin garderob, men en betydande andel har dåligt samvete över detta och ser över sin konsumtion.

Vi svenskar fortsätter fylla våra garderober med kläder och skor som vi inte behöver. En färsk undersökning från Demoskop, gjord på uppdrag av Tradera och Avfall Sverige visar att nästan hälften av svenskarna (46 procent) sällan eller aldrig använder minst hälften av de plagg som fyller deras garderober. En femtedel av de kvinnor som svarade i undersökningen säger även att de köper kläder eller skor som de egentligen inte har ett behov av – varje månad. 

Men beteendemönstret håller på att förändras. När samma fråga ställdes för ett år sedan svarade 52 procent av kvinnorna att de handlar plagg som de inte behöver. För 20 procent av kvinnorna är anledningen till att man gör sig av med ett plagg att det inte används tillräckligt ofta.

Dåligt garderobssamvete ger färre nyköp 

De överfulla garderoberna ger både tilltagande ångest och dåligt samvete. 46 procent av de svarande kvinnorna känner dåligt samvete över sina överfyllda garderober och av unga mellan 18 – 39 år svarar en tredjedel att de får klimatångest av att köpa nyproducerade plagg. Den känslan har nu slagit igenom även i konsumtionsmönstren. 20 procent av de tillfrågade kvinnorna anger nu att de handlar fler secondhandplagg i år i jämförelse med förra året och 45 procent i samma grupp svarar att de ändrat sin konsumtion och handlar färre nyproducerade plagg.