Sortera och återvinn

Indelning av sopor

Det är inte alltid lätt att avgöra vad som är en förpackning, eller vad som ska slängas i soppåsen. Här får du en snabb presentation av hur sopor delas in.

Farligt avfall

Till exempel

  • färg, lim, lack
  • kemikalier
  • elavfall - allt med batteri eller sladd
  • batterier, lösa eller inbyggda i apparater eller leksaker
  • läkemedel

Läs mer om hur farligt avfall ska sorteras.

Förpackningar

Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad. Sortera utifrån förpackningsmaterialet: glas (färgat och ofärgat), plast, metall och papper. Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorteras den efter det material som den består mest av. Korkar, lock och andra delar som är lätta att ta av sorteras för sig.

Exempel på sådant som inte är en förpackning är förvaringsaskar till CD-skivor, videokassetter och liknande.

Läs mer om hur förpackningar ska sorteras.

Tidningar

I insamlingen för tidningar och returpapper kan du lägga dags- och veckotidningar, tidskrifter, kontorspapper, reklamblad, kataloger och pocketböcker.

Här ska du dock inte lägga kuvert eller post-it-lappar. De ska läggas i soppåsen/brännbart. Omslagspapper och presentpapper läggs bland pappersförpackningar.

Läs mer om hur tidningar ska sorteras.

Annat avfall

Till exempel

I vanliga soppåsen ska du även slänga sådan plast som inte är förpackningar, till exempel cd-skivor och diskborstar. Vissa kommuner har dock särskild insamling för sådan plast. Metall och glas som inte är förpackningar kan du lämna till kommunens återvinningscentral.

Senast uppdaterad: 2023-09-06