2025-09-29
15 kilo ätbar mat per person hamnar i soporna – varje år

Idag, 29 september, är det den Internationella matsvinnsdagen, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma och bekämpa matsvinnet globalt.
I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i soppåsen. Matsvinn är mat som går bra att äta men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp - och kastas. Matsvinn uppstår överallt där mat hanteras, men allra mest slängs i hushållen. Med fyra grader i kylen kan din matlåda hålla upp till en vecka, ibland ännu längre. Släng inte dina matrester innan du tittat, luktat och smakat.
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt, inte minst med tanke på klimatförändringarna. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
Hur mycket slängs?
• Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
• Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
• Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
• Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
• För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 5000-6000 kronor per år. Källa: Livsmedelsverket
Källa: Livsmedelsverket