2020-08-07

Lita på dina sinnen och minska matsvinnet!

Agg 1200X628

Idag slängs stora mängder mat för att vi litar mer på en datummärkning än på våra egna sinnen. Det är ett beteende vi alla borde förändra för att minska ett helt onödigt matsvinn.

All mat som säljs förpackad i Sverige måste, med vissa undantag som till exempel grönsaker, vara märkt med ett bäst före datum, eller med sista förbrukningsdag. De två märkningarna är egentligen en garanti från producenten att produkten är säker, och håller full kvalitet, till det utmärkta datumet. Men ofta är hållbarheten på livsmedel betydligt längre.

Har maten bara förvarats på rätt sätt och förpackningen är obruten, är det ingen fara att äta produkten efter utgången av bäst före datumet. För att avgöra om en produkt är ok att äta, trots att bäst före datumet har passerat, använd dina sinnen och sunt förnuft. Ser maten och drycken, fräsch ut? Luktar den ok? Då kan du smaka lite. Smakar produkten bra är det helt ok att använda den. Detta gäller produkter med märkningen bäst före. I Danmark använder man märkningen “Minst hållbar till / Bäst före”. Det finns en intressant psykologisk skillnad i märkningarna mellan länderna som gör att dansken drar sig för att slänga mat i lika stor grad. Danskarna är uppfostrade att lita mer på sina sinnen än enbart en datummärkning.

Är din produkt däremot märkt med sista förbrukningsdag, ska du inte chansa. Märkningen sista förbrukningsdag används när produkten innehåller extra känsliga livsmedel där produkten kan bli påverkad av bakterier som vi inte ser eller känner när vi smakar, och som kan göra produkten hälsoskadlig att äta efter ett visst datum. Så har du produkter hemma som är märkta med sista förbrukningsdag, och datumet har passerat ska du alltid ta det säkra före det osäkra och slänga dem. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel.

Kan man göra något för att förlänga hållbarheten på maten själv? Absolut. Förvara den rätt. Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar. Och om du sänker temperaturen i din kyl till runt fyra grader kommer livsmedel som mejerivaror och grönsaker garanterat hålla längre. Visste du att när livsmedelsproducenterna transporterar och lagerhåller livsmedel försöker de hålla en konstant kyltemperatur på 2-4 grader genom hela kylkedjan. Så ta rygg på proffsen och håll koll på temperaturen i din kyl!

2023-06-02

Fyra frågor om glasåtervinning med Magnus Andersson, VD på Svensk Glasåtervinning

Hur länge har vi återvunnit glas i Sverige och vilka är egentligen glasförpackningarnas bästa egenskaper? FTI ställd…

Läs mer

2023-03-29

Positiv trend - insamlingen ökar i Sverige

De senaste åren visar på en stark återvinningstrend i Sverige. Totalt har 2,5 miljoner ton förpackningar lämnas till…

Läs mer

2023-03-27

Du vet väl om att vi har en specifik sida för dig inom skolan.

För dig som jobbar eller går i skolan har vi en egen sida ni inte får missa.

Läs mer

2023-03-23

Vet du hur du ska sortera din tomma medicinförpackning?

En medicinkarta sorteras oftast som plastförpackning, du kan göra ett enkelt test för att vara på den säkra sidan!

Läs mer

2023-03-14

Odla i förpackningar

Våren närmar sig och det är dags att böja planera inför säsongens odling. Varför inte använda sånt som antagligen re…

Läs mer

2023-03-10

Har du koll på vad som är en förpackning?

Visste du att vi är skyldiga att sortera ut förpackningar? Men vad räknas som förpackning och vad gör det inte?

Läs mer