2020-08-07

Lita på dina sinnen och minska matsvinnet!

Agg 1200X628

Idag slängs stora mängder mat för att vi litar mer på en datummärkning än på våra egna sinnen. Det är ett beteende vi alla borde förändra för att minska ett helt onödigt matsvinn.

All mat som säljs förpackad i Sverige måste, med vissa undantag som till exempel grönsaker, vara märkt med ett bäst före datum, eller med sista förbrukningsdag. De två märkningarna är egentligen en garanti från producenten att produkten är säker, och håller full kvalitet, till det utmärkta datumet. Men ofta är hållbarheten på livsmedel betydligt längre.

Har maten bara förvarats på rätt sätt och förpackningen är obruten, är det ingen fara att äta produkten efter utgången av bäst före datumet. För att avgöra om en produkt är ok att äta, trots att bäst före datumet har passerat, använd dina sinnen och sunt förnuft. Ser maten och drycken, fräsch ut? Luktar den ok? Då kan du smaka lite. Smakar produkten bra är det helt ok att använda den. Detta gäller produkter med märkningen bäst före. I Danmark använder man märkningen “Minst hållbar till / Bäst före”. Det finns en intressant psykologisk skillnad i märkningarna mellan länderna som gör att dansken drar sig för att slänga mat i lika stor grad. Danskarna är uppfostrade att lita mer på sina sinnen än enbart en datummärkning.

Är din produkt däremot märkt med sista förbrukningsdag, ska du inte chansa. Märkningen sista förbrukningsdag används när produkten innehåller extra känsliga livsmedel där produkten kan bli påverkad av bakterier som vi inte ser eller känner när vi smakar, och som kan göra produkten hälsoskadlig att äta efter ett visst datum. Så har du produkter hemma som är märkta med sista förbrukningsdag, och datumet har passerat ska du alltid ta det säkra före det osäkra och slänga dem. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel.

Kan man göra något för att förlänga hållbarheten på maten själv? Absolut. Förvara den rätt. Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar. Och om du sänker temperaturen i din kyl till runt fyra grader kommer livsmedel som mejerivaror och grönsaker garanterat hålla längre. Visste du att när livsmedelsproducenterna transporterar och lagerhåller livsmedel försöker de hålla en konstant kyltemperatur på 2-4 grader genom hela kylkedjan. Så ta rygg på proffsen och håll koll på temperaturen i din kyl!

2022-07-05

Så återvinner du din take away-förpackning - 5 tips att ta med sig i sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och vi spenderar allt mer tid utomhus. Det är härligt med picknick, grillmiddagar…

Läs mer

2022-06-29

Hur sorteras frigolit?

Hur man ska sortera frigolit kan vara svårt att veta, men det ska sorteras som plastförpackning!

Läs mer

2022-05-10

Så funkar loppisar

Det är på loppisar man kan hitta det där lite udda eller extra. Där finns chansen att hitta de unika fynden och dess…

Läs mer

2022-05-06

Sortera mer - ny artikelserie från FTI

FTI har nu släppt första delen i en artikelserie om materialkvalitet; vad påverkar materialkvaliteten, hur kan den f…

Läs mer

2022-05-04

Giftfri second hand

Att återanvända saker och ge dem ett långt liv är bra för miljön. Men en del typer av varor kan innehålla skadliga k…

Läs mer

2022-04-01

Så förlänger du livet på dina elprylar

För de allra flesta produkter som tillverkas gäller att ju längre livslängd, desto lägre miljöpåverkan. Men varför b…

Läs mer