2024-02-15

Tänk miljövänligt även i badrummet – här kommer 7 tips för en hållbar skönhetsrutin

Smink

Att tänka på miljön även när vi fixar oss i badrummet är viktigt. Här är sju tips för att göra din skönhetsrutin mer hållbar.

1. Var medveten när du handlar: Ta dig tid att läsa på om produkterna du köper och välj företag som bryr sig om miljön. Genom att stödja hållbara företag sänder vi signaler om att vi vill ha mer miljövänliga alternativ.

2. Byt ut engångsprodukter till återanvändbara alternativ: I stället för att använda bomullspads och tops som man slänger efter användning kan du använda återanvändbara alternativ till exempel sminksvampar av biologiskt nedbrytbart material och återanvändbara sminkborstar med utbytbara borsthuvuden. Det sparar både på resurser och minskar mängden avfall vi producerar varje dag.

3. Sortera soporna även i badrummet: Genom att sortera ditt skräp kan du hjälpa till att återvinna material och minska mängden avfall som hamnar på soptippar eller i naturen. Det är enkelt att separera förpackningar och annat skräp och lägga det på rätt ställe.

4. Tänk på förpackningarna: Välj förpackningar som är gjorda av återvunnet material eller produkter utan förpackningar. Undvik flaskor som är svåra att återvinna och välj i stället förpackningar som är enklare att återvinna eller som kan återanvändas.

5. Använd upp dina produkter helt: Försök att använda upp allt i dina skönhetsprodukter innan du köper nytt, bra för miljön men även för din plånbok. Genom att vara lite kreativ kan du få ut det sista av produkterna och minska mängden avfall.

6. Var försiktig med avloppet: Tänk på vad du spolar ner i avloppet för att undvika att skada miljön. Undvik att spola ner produkter som inte är gjorda för avloppet, som bomullsrondeller, och använd gärna hårskydd i duschen för att förhindra att avloppet täpps till.

7. Fråga och lär dig mer: Var en del av diskussionen om hållbarhet genom att ställa frågor till skönhetsbutiker och salonger om deras hållbarhetspraxis. Genom att vara engagerad och informerad kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid för skönhetsindustrin och vår planet.

2019-11-07

10 sätt att minska ditt avfall

Vi har nu samlat 10 tips för att minska ditt avfall. Bra för både din plånbok och för miljön!

Läs mer

2019-10-14

Rekordinsamling ska ge nytt liv åt elskrot

I samband med International E-Waste Day den 14 oktober görs den största insamlingen av elektronikavfall någonsin i N…

Läs mer

2019-10-11

Plastguide för det lättare att återvinna

Just nu pratas det mycket om plastförpackningar och kring vilka som ska lämnas till återvinning och vilka som ska ka…

Läs mer

2019-09-12

Nytt skolmaterial om hållbar konsumtion (1)

Konsumentverket har lanserat ett skolmaterial om miljömässigt hållbar konsumtion. Materialet vänder sig till lärare…

Läs mer

2019-09-11

Gör skillnad - var #textilsmart

Du som konsument kan göra skillnad. Små medvetna val i vardagen bidrar till en mer hållbar planet.

Läs mer

2019-09-05

Trendskifte – alltfler väljer second hand-mode

Augusti brukar betyda modevecka med kollektioner som skapar köpsug efter nyproducerade plagg. Men i år ställs modeve…

Läs mer