2022-05-10

Så funkar loppisar

Reiseuhu Qf9juytyl8e Unsplash

Det är på loppisar man kan hitta det där lite udda eller extra. Där finns chansen att hitta de unika fynden och dessutom till ett föredömligt lågt pris. Som bonus kan du klappa dig själv på axeln för att du är så miljösnäll.

För att leta upp de bästa lokala loppisarna så brukar det oftast vara enklast att ta internet till hjälp eller att skanna av din lokala tidning. Kolla in sajterna svenskaloppisar.se  och loppisportalen.se. Du kan också sök miljönär-karta så hittar du miljönär-märkta loppisar i Sverige! 

Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas det sällan några bra beslut med trött huvud eller på tom mage. Kontanter är en självklarhet, även om många handlare idag erbjuder Swishbetalning. Ta också med dig en väska eller påse att bära dina fynd i. Din mobiltelefon kommer också till användning om du är osäker på om en pryl är rätt värderad eller om du vill ta reda på mer information. Sök på avslutade annonser på Tradera och auktionsfirmor, gör en vanlig sökning på Google eller lägg ut en fråga i någon Facebookgrupp som är specialiserad på retro och begagnat.

Vid större loppmarknader som bara är på tillfälligt besök eller har begränsade öppettider så är det alltid en fördel att vara på plats en stund innan de öppnar. De bästa sakerna går i regel alltid först. För många är det en del av upplevelsen att stå längst fram i kön när startskottet går, och tillsammans med övriga entusiaster tävla om att vara först till borden för att få chans på de bästa fynden. På många loppisar har du ofta möjlighet att pruta. Framför allt när loppisen börjar lida mot sitt slut.

Var noga med att kolla efter defekter innan du köper något så slipper du komma hem och bli besviken. Men framför allt, ha kul och var trevlig mot andra. Det gör upplevelsen mycket bättre, både för dig och dina fyndarkonkurrenter. Människor har en viss tendens att förlora vett och sans när de ska fynda.

Det är också bra att bestämma sig i förväg för vad du letar efter och hålla sig till det eftersom du lätt tappar fokus annars.

Ett bra tips är att leta efter användbara saker till hemmet, där kan man göra de bästa köpen, just för att de kommer till användning varje dag. Går de sedan sönder är det inte hela världen om man bara betalat någon tia. Dessutom är det roligt med udda porslin och glas till exempel – att duka så leder garanterat till spännande bordssamtal!

2023-06-07

Många källsorterar - men mycket hamnar fel

Svenska folket tycker att det är viktigt att källsortera sina förpackningar och gör också det i stor utsträckning. D…

Läs mer

2023-06-02

Så här återvinner du 5 vanliga take away-förpackningar

Framåt våren, men framför allt under sommarmånaderna, lockas fler av att ta med maten ut. Det är härligt med picknic…

Läs mer

2023-06-02

Fyra frågor om glasåtervinning med Magnus Andersson, VD på Svensk Glasåtervinning

Hur länge har vi återvunnit glas i Sverige och vilka är egentligen glasförpackningarnas bästa egenskaper? FTI ställd…

Läs mer

2023-03-29

Positiv trend - insamlingen ökar i Sverige

De senaste åren visar på en stark återvinningstrend i Sverige. Totalt har 2,5 miljoner ton förpackningar lämnas till…

Läs mer

2023-03-27

Du vet väl om att vi har en specifik sida för dig inom skolan.

För dig som jobbar eller går i skolan har vi en egen sida ni inte får missa.

Läs mer

2023-03-23

Vet du hur du ska sortera din tomma medicinförpackning?

En medicinkarta sorteras oftast som plastförpackning, du kan göra ett enkelt test för att vara på den säkra sidan!

Läs mer