Förpackningsinsamlingen förväntas öka under Black Friday

Black Friday närmar sig. En dag som är starkt ihopkopplad med ökad konsumtion - och tonvis med förpackningar som behöver samlas in. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) uppmanar nu alla Black Friday-konsumenter att återvinna sina överblivna förpackningar, och listar tre tips på vägen.

Under årets Black Friday räknar FTI med att många förpackningar lämnas in till återvinning. Förra året samlades 5 598 ton förpackningar in till återvinning i anslutning till Black Friday, och i år förväntas förpackningsinsamlingen att öka ännu mer. De stationer som var hårt belastade i fjol har schemalagts med ännu tätare tömningar, och på många håll handlar det om dagliga tömningar. Det finns dessutom en beredskap för att göra extra utryckningar.

För dem som ska shoppa, listar nu FTI tre återvinningstips inför Black Friday:

 1. Lämna in alla förpackningar till återvinning även om du är osäker på om de kan återvinnas. De förpackningar som inte går att återvinna sorteras bort i återvinningsprocessen.

 2. Om en förpackning består av flera material separerar du det som lätt går att separera. Annars sorterar du utifrån det material som förpackningen mest består av.

 3. Packa smart - tryck ihop, vik, rulla och stapla dina förpackningar så tar de mindre plats hemma och blir lättare att lämna till återvinning.  

Mer tips och inspiration om hur man återvinner finns i FTI:s sorteringsguide.