Fakta om avfall

Återvinningsstationer

Vad är det för skillnad på en återvinningsstation och en återvinningscentral?
På återvinningsstationen (ÅVS) lämnar du endast förpackningar. Förpackningarna kan vara av plast, papper, glas eller metall. I de flesta kommuner kan du även lämna tidningar här. Återvinningsstationen är till för privatpersoner. På en återvinningscentral (ÅVC) lämnar du bland annat grovavfall som trädgårdsavfall, vitvaror, möbler, elektronik och liknande.

Vem har ansvar för att städa på återvinningsstationerna?
Från och med den 1 januari 2024 är det kommunerna som ansvarar för städningen, antingen själva eller genom en upphandlat entreprenör. Är det skräpigt vid en återvinningsstation?
Sök upp återvinningsstationen eller scanna QR-koden på containern om en sådan finns.

Vem har ansvar för att snöröja och halkbekämpa på återvinningsstationerna?
Från och med den 1 januari 2024 är det kommunerna som ansvarar för snöröjning och halkbekämpning, antingen själva eller genom en upphandlat entreprenör. Behöver det snöröjas eller halkbekämpas vid en återvinningsstation?
Sök upp återvinningsstationen eller scanna QR-koden på containern om en sådan finns.

Hur hittar jag min närmsta ÅVS?
Du kan söka upp en återvinningsstation antingen genom att söka upp din kommun och välja station, söka via kartan eller använda din platsinformation för att se den återvinningsstation som är närmast dig. Kommunerna övertog ansvaret över återvinningsstationerna den 1 januari 2024.

Hur ser jag när min återvinningsstation töms eller städas?
Sök upp din återvinningsstation här. På sidan kan du se senaste och kommande tömning. Du kan även skicka in en felanmälan om återvinningsstationen behöver tömmas eller städas.

Varför får jag bara lämna just förpackningar på återvinningsstationen?
Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas. För att det ska fungera i praktiken måste politikerna definiera vilka varor som ska omfattas och definiera vilka som är ansvariga för att organisera och finansiera en insamling. Det kallas alltså producentansvar och förpackningar är en varugrupp som har producentansvar. En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.

Kan jag som företagare lämna verksamhetens förpackningar på återvinningsstationen i kvarteret?
Nej, återvinningsstationerna är inte anpassade för verksamheter. Det är bara hushåll som får lämna sina förpackningar på återvinningsstationerna. Driver du en verksamhet eller ett företag vänder du dig till en entreprenör för att få hjälp med hämtning av din återvinning. 

Får förskolor eller skolor lämna förpackningar på återvinningsstationer?
Återvinningsstationerna är bara till för hushållens förpackningar. Förskolor, skolor, andra verksamheter och företag vänder sig direkt till en entreprenör för att få hjälp med hämtning av sin återvinning. Verksamheter som ur ett pedagogiskt syfte vill lära ut hur källsortering och återvinning går till, får besöka våra återvinningsstationer för att lägga förpackningar på avsedd plats i våra behållare. Det gäller verksamheter som förskolor, fritidshem, behandlingshem, SFI-grupper eller liknande.

Får man plocka material ur behållare på återvinningsstationen?
Nej, materialet som lämnats till återvinningsstationen är producenternas. Att ta det betraktas som stöld.

Får jag ta med mitt avfall från fritidshuset och slänga vid min fasta bostad?
Nej. Kommunen har ensamrätt till att transportera kommunalt avfall enligt 15 kap. 20 § miljöbalken. Grundregeln är att varje fastighet ska anslutas till den kommunala avfallshanteringen, så vi slipper ifrån avfallsförbränning på bakgårdar eller att folk gräver ner sitt avfall som var det vanliga för så där 60 år sedan. Vi vill ju inte skräpa ner, sprida giftig rök eller sprida sjukdomar via vårt avfall, vilket vi riskerar genom att rucka på insamlingskravet.

Lokala undantag kan finnas - kontakta din kommun för att höra vad som gäller där du bor.

Varför är öppningarna till insamlingskärlen för glasförpackningar så små?
Det är av säkerhetsskäl - ingen ska kunna skada sig på glaset. De små öppningarna minskar också risken för att främmande material och skräp hamnar i behållarna.

Tillbaka

Senast uppdaterad: 2024-01-22