2024-01-16

Ingenting har hänt

Sortering Vid Åvs

Den 1 januari 2024 tog kommunerna över insamlingen av förpackningar. De flesta har inte märkt någon skillnad. Men om några år blir det desto större förändringar, både för hushållen och för klimatet.

Sveriges kommuner har tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningar från producenterna som följd av ett regeringsbeslut. På sikt kommer det möjliggöra bättre service och ökad återvinning, som kan bidra till att Sverige når klimat- och miljömålen.

Förändringen innebär att kommunerna tar över flertalet av de återvinningsstationerna som tidigare ägts av Förpackningsinsamlingen, (FTI). De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna, som även framöver ansvarar för själva återvinningen.

– Kommunerna har jobbat hårt för en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige. 

Hushållen ska fortsätta sortera ut sina förpackningar och lämna dem till en återvinningsstation eller återvinningscentral. Den digitala funktionen Hitta återvinningen guidar till närmaste insamlingsplats. De som tidigare kunnat lämna förpackningar i sitt miljörum eller vid sin tomt kommer att kunna göra det även framöver. För de flesta är alltså det mesta precis som vanligt. Tills vidare.

Regeringen har nämligen också beslutat att alla kommuner ska införa fastighetsnära insamling. Senast den 1 januari 2027 ska där med alla hushåll kunna lämna sina förpackningar nära sitt hem.

– Det innebär en ökad service som leder till ökad återvinning. Erfarenheter från kommuner som redan har infört detta visar att mängden förpackningar i vanliga soppåsen kan halveras. Det innebär en stor vinst för miljön. Det är möjligt att genomföra brett över hela landet just tack vare att kommunerna getts insamlingsansvaret, säger Tony Clark.

Fakta

Producentansvaret innebär att de som sätter en förpackning på marknaden ska ansvara för och bekosta insamling och återvinning av den. Producenterna ska alltså ersätta kommunen för sådana kostnader.

2020-05-08

Minska matsvinnet

Just nu är vi hemma mycket och det blir kanske ännu mer avfall än vanligt. Kanske också lite mer matsvinn?

Läs mer

2020-03-10

Nytt skolmaterial om hållbar konsumtion

Konsumentverket har lanserat nytt skolmaterial. Det nya skolmaterial Hållbart såklart! är ett omfattande och flexibe…

Läs mer

2020-03-04

Fler förpackningar lämnade till återvinning 2019

Ny statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) visar att varje person i Sverige i genomsnitt lämnade…

Läs mer

2020-02-24

Uppdaterad sopskola

Sedan flera år driver Avfall Sverige sopskolan.se, en webbplats med skolmaterial för skolår 7-9. Nu är sidan uppdate…

Läs mer

2020-02-12

Anmälan till Skräpplockardagarna 2020 öppen!

Nu är anmälan till Håll Sverige Rent kampanjen Skräpplockardagarna öppen.

Läs mer

2020-02-06

Vad händer med min gamla telefon?

I Sverige är mobiltelefonen en självklar produkt för de allra flesta. Men kunskapen om varifrån dess delar kommer, h…

Läs mer